Fijne motoriek bij kinderen van 4-12 jaar (1)

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 14:01

Fijne motoriek*, een term die ik sinds June naar school gaat geregeld voorbij hoor komen. Maar wat is fijne motoriek eigenlijk, waarom is het belangrijk en hoe kan ik thuis de kindjes ondersteunen? Ik dook er wat dieper in en stuitte op de zin ‘eerst bewegen, dan leren. ’ En dit was echt een eyeopener.

*Fijne motoriek uitgelegd:
Coördinatie van handelingen om iets met de hand/vingers te pakken, manipuleren en weer los te laten.

Hartenvos knutselactiviteiten voor fijne motoriek bij kinderen 4 tot 12 jaar borduren

Niet zo gek dat we aan het eind van een schooldag een stel stuiterballen mee naar huis nemen

Vanaf de geboorte leren kinderen door beweging en tot ze naar school gaan wordt dit juist aangemoedigd. Zo ontdekken ze hun kunnen, de omgeving én hun lichaam. Echter zodra kinderen naar school gaan moeten ze stil kunnen zitten en opletten, terwijl ze daar qua ontwikkelingsfase nog helemaal niet aan toe zijn. Zo wordt de motorische ontwikkeling dus in zekere zin tegen gewerkt. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat een oorzaak van leerproblemen een blokkade in de grove en/of fijne motoriek kan zijn. Daarnaast bewegen kinderen steeds minder, waardoor ze ook steeds minder in hun lichaam zitten. Bewegen is nodig om het lichaam te ontdekken, te experimenteren waartoe het in staat is en te ontwikkelen.

 

Een balans vinden tussen bewegen en leren, in het lichaam en in het hoofd

Het is daarom onze taak om kinderen thuis wél de ruimte en het aanbod te bieden om met de (fijne) motoriek bezig te zijn. Want een goed ontwikkelde fijne motoriek is belangrijk in het dagelijks leven. Tot ongeveer een jaar of 7-8 gaat de ontwikkeling hiervan in een rap tempo vooruit. Daarna zijn kinderen in staat om fröbelwerkjes uit te voeren. Echter stopt het dan niet, de ontwikkeling gaat door tot in de volwassenleeftijd, wist jij dat? Denk bijv. aan breien, hoe vaker je het doet hoe beter je erin wordt.

 

Missie: Alle kindjes aan de knutsel!

Inmiddels vind ik de fijne motoriek zo’n interessant onderwerp dat ik er nog zoveel meer over kan en wil schrijven. Ik voel vooral dat we dit niet moeten vergeten bij de ontwikkeling van onze kinderen en dat het onderwerp fijne motoriek belangrijker is dan ooit. Dus ik heb besloten dat ik gewoon meer blogs ga schrijven over de fijne motoriek. Waarbij ik ook dieper in ga op o.a. knutselactiviteiten die stimulerend werken. En dat het proces misschien wel belangrijker is dan het eindresultaat als het gaat om de ontwikkeling van de fijne motoriek.

En als jullie nog tips of toevoegingen hebben of vragen stuur me dan zeker een mail via info@hartenvos.nl

Hartenvos knutselactiviteiten voor fijne motoriek bij kinderen 4 tot 12 jaar verven met een goede pengreep